uykusuzlara hayatta kalma rehberi
3 Mart 2010 Çarşamba
çizgi roman yapmak #3 / detaycı yazarın histerik düşleri
şimdi uykusuzdaşlarım, yazı dizimize kaldığımız yerden devam ediyoruz.
iki tip senaryo yazım şeklinden ilkine yabancı diyarlarda full script derler. yani yazarın senaryodaki her şeyi hastalıklı bir biçimde yazmasıdır bu olay. yazar, her sayfadaki her kareyi tek tek betimler ve bu betimleme oldukça detaylıdır. karakterler ve çevre tek tek tasvir edilmiştir. bu işi yapan yazarlardan en ünlüsü alan moore olsa gerek. alan moore çizgi roman piyasasının en baba yazarlarındandır bir nevi tanrıdır. süper kahramanlar çağını bitiren ve bize onların gerçek yüzünü gösteren adamdır. yapıtları defalarca okunmayla ancak sindirilebilecek yazarlardandır. her yerinden öpüyorum alan her yerinden... (blog yazımında ertem şener tandansı)
her neyse; işte mr moore senaryolarını bu şekilde aşırı detaycı yazar. hatta bu kareleme olayındaki aşmışığının kanıtlarından biri de en büyük yapıtlarından watchmen'in karelemesinin baştan ve sondan simetrik olmasıdır. böyle de hasta ruhludur. detaycı yazarları severim. ben de nedense dostoyevski hissi yaratırlar. evet rus edebiyatının da hastasıyım. "suç ve ceza"'yı okurken bir yandan da kendi çizgi romanımı canlandırmıştım kafamda. konu dağıldı mı ne?
şimdi size konuyu daha iyi anlayabilmeniz için bir full script örneği vereceğim. aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. (the killing joke - alan moore ilk 12 sayfa)
http://fourcolorheroes.home.insightbb.com/killingjokescript.html
gördüğünüz gibi oldukça geniş ve rahat bir anlatımı var. bu adamın çizeri olmak istemezdim. tamam yalan söylüyorum isterdim. hatta bu adam olmak isterdim. deliriyorum galiba.
yani full-script olayında kısaca sayfadaki panel sayısını belirliyoruz ve ardından her panelin yani karenin içini teferruatlı olarak anlatıyoruz. aslında bu "teferruat" olayının uzunluğunu ve kısalığını çizerinizle tartışarak belirleyebilirsiniz. zaten amatör bir iş yapacaksınız ve bu kadar ağır bir yükün altına tek başınıza girmek ilk işinizde pek hoş olmaz...
alan moore olmasaydı size neil gaiman'ı örnek verirdim. o da güzel bir arkadaştır. gördüğünüz gibi amerikan çizgi roman sanayisinin selebiritilerini, süper starlarını örnek verecek kadar da yüzeysel bir insanım...
bir sonraki yazıda marvel way denen senaryo yazım şekline göz atacağız.
iyi sabahlar uykusuzlar...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder