uykusuzlara hayatta kalma rehberi

18 Şubat 2010 Perşembe

çizgi roman yapmak #2 / bir hikayenin anatomisi

şimdi senaryo olayına giriş yapalım güzeller. yabancı diyalarda script derler buna ve ben de yabancı dil biliyorum. bunu gözünüze sokmak için paragraf bile yaptım hatta. öhöm.

iyi bir fikir buldunuz. öncelikle fikrinize konu olacak olayları kabaca bir zincir haline getirin. sonra bu zincirin içerisinde yer alacak karakterlerle oynamaya başlayın.kim bu adamlar ve kadınlar ve zaman zaman uzaylılar,zombiler, vampirler, ajdarlar vs ? bu sorulara cevap verirken sorularınızın öznelerine (hikayede anlatmayacak olsanız bile) bir geçmiş verin. bu geçmişin o karakterin psikolojisini nasıl değiştirmiş olabileceğini düşünün. bunu sağlıklı yapabilmek için bol bol okuyun. iyi bir senaryo yazarı olmak bol okumaktan geçer. kim mi söylemiş bunu? yahu klişe bi laf bu elbet zamanın birinde ünlü biri söylemiştir diye düşünmekteyim.

karakterlerinizle ilgili kısa notlar alın. çizerinizle bunu paylaşın. unutmayın siz ortaksınız,çizeriniz sizin altınızda maaşlı çalışan biri değil (sarp; uygun ücrete anlaşabiliriz?). ortak yaratıcılarsınız. amatörsünüz güzellerim amatör olmanın tüm avantajlarını ve güzelliklerini kullanın. birlikte yaratın karakterlerinizi ve böylece ayaklarının daha fazla yere basmasını sağlayın.

ardından kabaca planlamış olduğunuz olay örgüsünü kağıda ince ince dökmeye başlayın. hikayenin ne kadar uzun olacağına karar verdikten sonra format seçin. tek sayılık, one shot, mı? 3-4 sayılık bir limited serie mi? yoksa ucu olmayan ongoing bir proje mi? ingilizce bildiğimi söylemiş miydim?

bu ayrıntıyı da belirledikten sonra her sayının içereceği hikayeyi kısaca açıklayın. o sayıda oluşacak olayları kısa cümlelerle yazıp senaryo yazmadan önce kendiniz için bir tarif oluşturun. bir yol haritası. böylece ne yapacağınızı bilirsiniz.

ardından senaryo yazımına başlayabilirsiniz. bunun için temelde iki yöntem vardır ama varyasyonlarla bu çeşitler yığın yığın olabilir. zaten senaryonun nasıl olacağını çizerinizle olan iletişiminiz belirler. ortak bir dil ve format kurun.

yine de size klasik senaryo biçemlerini (biçem kelimesinin bir anlamı olduğundan emin değilim) anlatacağım bir sonraki yazımda. epey yararlı olacaktır. örnek bile vereceğim hem de. resimli resimli. eğleniriz he?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder