uykusuzlara hayatta kalma rehberi

10 Şubat 2010 Çarşamba

çizgi roman yapmak #1

çizgi roman nedir, nasıl yapılır?

haydi uykusuz arkadaşlar bu sorunun peşinden giderek yaratıcılığımızı sanata bandıralım. çizgi roman sanatı ben de hep hor görülmüş, kıymeti yeterince bilinememiş hissiyatı yaratır ancak işin aslı dünyada epey saygın bir sanattır. mesela amerika'da yarım milyar dolardan çok daha büyük bir pazarı vardır. ama "paranın girdiği yerde sanat olmaz bilader" dediğinizi duyar gibiyim. haklısınız ama bu kadar büyük bir pazarda gerçekten sanat eseriniteliğine sahip eserler ortaya çıkıyor. e birde dünya pazarına baktığınızda yemede yanında yat hani.

peki ben nasıl bu dünyaya dahil olacağım derseniz size biraz daha bilgili olduğum amerikan pazarı konusunda bilgi vermek isterim. şimdi hazırladığınız projenin ilk 10 sayfasını, genel olaraközetini ve yaratım ekibi hakkında kısa bir özgeçmişi bir mail dosyası haline getirip yoluyorsunuz. oradaki güzeller bunu okuyup değerlendiriyor ve hoşlarına giderse projeniz kabul ediliyor ve bu dünyaya giriyorsunuz. en azından "image comics" te olay budur. submission sekmesi olur çizgi roman devlerinin web sitelerinde.bu tarz bilgileri ve iletişimi oralardan sağlayabilirsiniz.

şimdi gelelim işin teknik kısmına. çizgi roman nasıl yaratılır. genel konspet bir yazar ve bir çizerden oluşan ekibin yarattığı alamet-i farikadır. ama buna renklendirme, çinileme, konuşma balonlarını doldurankişi (eheh) falan katılır. böyle bir ekibiniz de olabilir. her neyse amatör insanlarız netekim.o yüzden bir çizer ve bir yazardan oluşan bir ekibe göre konuşalım.

ilk adım orjinal bir fikirdir. evet orjinal fikirler nerede bulunur? hangi ağaçta yetişir? en iyi ürünü nasıl alırız? hımm maalesef bu sorunun cevabı yok güzellerim. fikri ancak geldiği zaman anlarsınız.

fikirden sonra senaryo aşamasına geçem zamanı gelir. onu da bir sonraki yazıya saklayacağım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder